Question: Multiply or divide each pair of fractions and reduce your answer to its lowest terms.
1. $\frac{3}{4} \times \frac{6}{7} = __________$
2. $1 \frac{1}{3} \times 8 \frac{4}{8} = __________$
3. $\frac{5}{6} \times 9 = __________$
4. $3 \frac{1}{2} \times \frac{5}{9} = __________$
5. $10 \frac{1}{4} \div \frac{3}{5} = __________$
6. $\frac{6}{9} \div \frac{4}{10} = __________$
7. $8 \frac{1}{18} \div 12 = __________$
8. $\frac{6}{5} \div \frac{8}{10} = __________$
9. $3 \frac{3}{5} \times \frac{5}{12} = __________$
10. $\frac{9}{10} \div 4 = __________$
11. $8 \frac{3}{12} \div \frac{6}{10} = __________$
12. $\frac{1}{2} \times \frac{4}{9} = __________$
13. $\frac{8}{12} \times 4 = __________$
14. $\frac{6}{8} \times 3 \frac{3}{9} = __________$
15. $9 \frac{10}{11} \times \frac{3}{9} = __________$
16. $\frac{14}{18} \times \frac{13}{10} = __________$
17. $\frac{6}{13} \div 3 \frac{9}{10} = __________$
18. $18 \frac{1}{2} \div 5 = __________$
19. $\frac{16}{17} \times \frac{18}{19} = __________$
20. $14 \frac{3}{5} \div \frac{5}{6}$
1. Problem: Multiply $\frac{3}{4}$ by $\frac{6}{7}$.
Formula: Multiply numerators and denominators: $$\frac{a}{b} \times \frac{c}{d} = \frac{a \times c}{b \times d}$$
Calculation:
$$\frac{3}{4} \times \frac{6}{7} = \frac{3 \times 6}{4 \times 7} = \frac{18}{28}$$
Simplify by dividing numerator and denominator by 2:
$$\frac{\cancel{18}^{9}}{\cancel{28}^{14}} = \frac{9}{14}$$
Answer: $\frac{9}{14}$
2. Problem: Multiply $1 \frac{1}{3}$ by $8 \frac{4}{8}$.
Convert mixed numbers to improper fractions:
$$1 \frac{1}{3} = \frac{4}{3}, \quad 8 \frac{4}{8} = 8 \frac{1}{2} = \frac{17}{2}$$
Multiply:
$$\frac{4}{3} \times \frac{17}{2} = \frac{4 \times 17}{3 \times 2} = \frac{68}{6}$$
Simplify by dividing numerator and denominator by 2:
$$\frac{\cancel{68}^{34}}{\cancel{6}^{3}} = \frac{34}{3} = 11 \frac{1}{3}$$
Answer: $11 \frac{1}{3}$
3. Problem: Multiply $\frac{5}{6}$ by $9$.
Rewrite $9$ as $\frac{9}{1}$:
$$\frac{5}{6} \times \frac{9}{1} = \frac{5 \times 9}{6 \times 1} = \frac{45}{6}$$
Simplify by dividing numerator and denominator by 3:
$$\frac{\cancel{45}^{15}}{\cancel{6}^{2}} = \frac{15}{2} = 7 \frac{1}{2}$$
Answer: $7 \frac{1}{2}$
4. Problem: Multiply $3 \frac{1}{2}$ by $\frac{5}{9}$.
Convert mixed number:
$$3 \frac{1}{2} = \frac{7}{2}$$
Multiply:
$$\frac{7}{2} \times \frac{5}{9} = \frac{7 \times 5}{2 \times 9} = \frac{35}{18} = 1 \frac{17}{18}$$
Answer: $1 \frac{17}{18}$
5. Problem: Divide $10 \frac{1}{4}$ by $\frac{3}{5}$.
Convert mixed number:
$$10 \frac{1}{4} = \frac{41}{4}$$
Division of fractions: multiply by reciprocal:
$$\frac{41}{4} \div \frac{3}{5} = \frac{41}{4} \times \frac{5}{3} = \frac{41 \times 5}{4 \times 3} = \frac{205}{12} = 17 \frac{1}{12}$$
Answer: $17 \frac{1}{12}$
6. Problem: Divide $\frac{6}{9}$ by $\frac{4}{10}$.
Simplify $\frac{6}{9}$:
$$\frac{\cancel{6}^{2}}{\cancel{9}^{3}} = \frac{2}{3}$$
Divide by multiplying by reciprocal:
$$\frac{2}{3} \div \frac{4}{10} = \frac{2}{3} \times \frac{10}{4} = \frac{2 \times 10}{3 \times 4} = \frac{20}{12}$$
Simplify by dividing numerator and denominator by 4:
$$\frac{\cancel{20}^{5}}{\cancel{12}^{3}} = \frac{5}{3}$$
Answer: $\frac{5}{3}$
7. Problem: Divide $8 \frac{1}{18}$ by $12$.
Convert mixed number:
$$8 \frac{1}{18} = \frac{145}{18}$$
Rewrite $12$ as $\frac{12}{1}$:
$$\frac{145}{18} \div \frac{12}{1} = \frac{145}{18} \times \frac{1}{12} = \frac{145}{216}$$
This fraction cannot be simplified further.
Answer: $\frac{145}{216}$
8. Problem: Divide $\frac{6}{5}$ by $\frac{8}{10}$.
Rewrite division as multiplication by reciprocal:
$$\frac{6}{5} \times \frac{10}{8} = \frac{6 \times 10}{5 \times 8} = \frac{60}{40}$$
Simplify by dividing numerator and denominator by 20:
$$\frac{\cancel{60}^{3}}{\cancel{40}^{2}} = \frac{3}{2}$$
Answer: $\frac{3}{2}$
9. Problem: Multiply $3 \frac{3}{5}$ by $\frac{5}{12}$.
Convert mixed number:
$$3 \frac{3}{5} = \frac{18}{5}$$
Multiply:
$$\frac{18}{5} \times \frac{5}{12} = \frac{18 \times 5}{5 \times 12}$$
Cancel $5$ in numerator and denominator:
$$\frac{18 \times \cancel{5}}{\cancel{5} \times 12} = \frac{18}{12}$$
Simplify by dividing numerator and denominator by 6:
$$\frac{\cancel{18}^{3}}{\cancel{12}^{2}} = \frac{3}{2}$$
Answer: $\frac{3}{2}$
10. Problem: Divide $\frac{9}{10}$ by $4$.
Rewrite $4$ as $\frac{4}{1}$:
$$\frac{9}{10} \div \frac{4}{1} = \frac{9}{10} \times \frac{1}{4} = \frac{9}{40}$$
Answer: $\frac{9}{40}$
11. Problem: Divide $8 \frac{3}{12}$ by $\frac{6}{10}$.
Convert mixed number:
$$8 \frac{3}{12} = 8 \frac{1}{4} = \frac{33}{4}$$
Divide by multiplying by reciprocal:
$$\frac{33}{4} \times \frac{10}{6} = \frac{33 \times 10}{4 \times 6} = \frac{330}{24}$$
Simplify by dividing numerator and denominator by 6:
$$\frac{\cancel{330}^{55}}{\cancel{24}^{4}} = \frac{55}{4} = 13 \frac{3}{4}$$
Answer: $13 \frac{3}{4}$
12. Problem: Multiply $\frac{1}{2}$ by $\frac{4}{9}$.
Multiply:
$$\frac{1}{2} \times \frac{4}{9} = \frac{1 \times 4}{2 \times 9} = \frac{4}{18}$$
Simplify by dividing numerator and denominator by 2:
$$\frac{\cancel{4}^{2}}{\cancel{18}^{9}} = \frac{2}{9}$$
Answer: $\frac{2}{9}$
13. Problem: Multiply $\frac{8}{12}$ by $4$.
Simplify $\frac{8}{12}$:
$$\frac{\cancel{8}^{2}}{\cancel{12}^{3}} = \frac{2}{3}$$
Rewrite $4$ as $\frac{4}{1}$:
$$\frac{2}{3} \times \frac{4}{1} = \frac{8}{3} = 2 \frac{2}{3}$$
Answer: $2 \frac{2}{3}$
14. Problem: Multiply $\frac{6}{8}$ by $3 \frac{3}{9}$.
Simplify $\frac{6}{8}$:
$$\frac{\cancel{6}^{3}}{\cancel{8}^{4}} = \frac{3}{4}$$
Convert mixed number:
$$3 \frac{3}{9} = 3 \frac{1}{3} = \frac{10}{3}$$
Multiply:
$$\frac{3}{4} \times \frac{10}{3} = \frac{3 \times 10}{4 \times 3}$$
Cancel $3$:
$$\frac{\cancel{3} \times 10}{4 \times \cancel{3}} = \frac{10}{4}$$
Simplify by dividing numerator and denominator by 2:
$$\frac{\cancel{10}^{5}}{\cancel{4}^{2}} = \frac{5}{2} = 2 \frac{1}{2}$$
Answer: $2 \frac{1}{2}$
15. Problem: Multiply $9 \frac{10}{11}$ by $\frac{3}{9}$.
Convert mixed number:
$$9 \frac{10}{11} = \frac{109}{11}$$
Simplify $\frac{3}{9}$:
$$\frac{\cancel{3}^{1}}{\cancel{9}^{3}} = \frac{1}{3}$$
Multiply:
$$\frac{109}{11} \times \frac{1}{3} = \frac{109}{33} = 3 \frac{10}{33}$$
Answer: $3 \frac{10}{33}$
16. Problem: Multiply $\frac{14}{18}$ by $\frac{13}{10}$.
Simplify $\frac{14}{18}$:
$$\frac{\cancel{14}^{7}}{\cancel{18}^{9}} = \frac{7}{9}$$
Multiply:
$$\frac{7}{9} \times \frac{13}{10} = \frac{7 \times 13}{9 \times 10} = \frac{91}{90} = 1 \frac{1}{90}$$
Answer: $1 \frac{1}{90}$
17. Problem: Divide $\frac{6}{13}$ by $3 \frac{9}{10}$.
Convert mixed number:
$$3 \frac{9}{10} = \frac{39}{10}$$
Divide by multiplying by reciprocal:
$$\frac{6}{13} \times \frac{10}{39} = \frac{6 \times 10}{13 \times 39} = \frac{60}{507}$$
Simplify by dividing numerator and denominator by 3:
$$\frac{\cancel{60}^{20}}{\cancel{507}^{169}} = \frac{20}{169}$$
Answer: $\frac{20}{169}$
18. Problem: Divide $18 \frac{1}{2}$ by $5$.
Convert mixed number:
$$18 \frac{1}{2} = \frac{37}{2}$$
Rewrite $5$ as $\frac{5}{1}$:
$$\frac{37}{2} \div \frac{5}{1} = \frac{37}{2} \times \frac{1}{5} = \frac{37}{10} = 3 \frac{7}{10}$$
Answer: $3 \frac{7}{10}$
19. Problem: Multiply $\frac{16}{17}$ by $\frac{18}{19}$.
Multiply:
$$\frac{16}{17} \times \frac{18}{19} = \frac{16 \times 18}{17 \times 19} = \frac{288}{323}$$
This fraction cannot be simplified further.
Answer: $\frac{288}{323}$
20. Problem: Divide $14 \frac{3}{5}$ by $\frac{5}{6}$.
Convert mixed number:
$$14 \frac{3}{5} = \frac{73}{5}$$
Divide by multiplying by reciprocal:
$$\frac{73}{5} \times \frac{6}{5} = \frac{73 \times 6}{5 \times 5} = \frac{438}{25} = 17 \frac{13}{25}$$
Answer: $17 \frac{13}{25}$